Biblioteka Mikroorganizmów
Biblioteka mikroorganizmów
Zgodnie z obowiązującą definicją WHO/FAO z 2001 roku bakteriami probiotycznymi możemy nazywać: “Żywe mikroorganizmy, które dostarczane w odpowiedniej ilości wnoszą korzyści zdrowotne do organizmu gospodarza”.
Tylko szczepy bakterii należące do rodzajów Lactobacillus i Bifidobakterium mogą być uznawane za probiotyki, ponieważ w obrębie tych rodzajów nie wykryto dotychczas żadnych cech patogenności.
BIBLIOTEKA MIKROORGANIZMÓW
- Unikatowe szczepy
- Potwierdzone właściwości probiotyczne bakterii, m.in.:
- Antagonizm wobec wybranych patogenów (bakterii i grzybów)
- Współdziałanie szczepów probiotycznych
- Wysoka przeżywalność w zmiennym pH
- Bezpieczeństwo stosowania
- Zabezpieczone IP: Depozyty patentowe w Polskiej Kolekcji Mikroorganizmów we Wrocławiu
- Patenty: Polska, UE, USA - AMT14, AMT30
Unikatowe szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus
- a. Lactobacillus casei AMT2
- b. Lactobacillus plantarum AMT3
- c. Lactobacillus plantarum AMT4
- d. Lactobacillus plantarum AMT6
- e. Lactobacillus paraplantarum AMT7
- f. Lactobacillus plantarum AMT9
- g. Lactobacillus plantarum AMT14
- h. Lactobacillus rhamnosus AMT15
Unikatowe szczepy bakterii z rodzaju Bifidobakterium:
- a. Bifidobacerium animalis AMT30
- b. Bifidobacterium longum subsp. suillum AMT31
- c. Bifidobacterium breve AMT32
- d. Bifidobacterium bifidum AMT33